Bladluis biologisch bestrijden

Ziekten en plagen

Datum
Auteur
Statistieken
Reacties 2 Gelezen 17033
Delen
Facebook Twitter Google LinkedIn Pinterest Email

De bladluis, een plaag in menig tuin gezien. Zeker als je tuinbonen of kersen in je tuin hebt, heb je deze kleine rotzakjes wel eens over de vloer gehad. Leuk om te weten hoe je ze herkent en waar ze het meest op af komen, maar hoe kom je er van af? En dan natuurlijk op een biologische manier?

Bladluis op tuinboon

Hoe herken je bladluizen?

Bladluis is makkelijk te herkennen. Ze zijn ongeveer 1 a 2 mm lang, zwart of groen, en zitten meestal met meerdere tegelijk onder bladeren, of bij verse knoppen van planten. Vaak zie je ook dat de mieren in grote getale heen en weer rennen tussen de luizen door. Mieren eten de luizen niet op, maar houden ze als melkkoe. Luizen laten namelijk een kleverige zoete substantie los die de mieren niet te versmaden vinden. De mieren beschermen de luizen tegen roofdieren, in ruil voor de zoete stof. Check hier een interessant filmpje over bladluizen en mieren.

Mieren melken bladluis

Wat zijn natuurlijke vijanden van de bladluis?

De belangrijkste is het lieveheersbeestje. De larve van het lieveheersbeestje is gek op bladluis en een volwassen lieveheersbeestje eet er wel 100 per dag! Dat schiet lekker op.

Welke opties zijn er als ik bladluis biologisch wil bestrijden?

  • Lieveheersbeestjes
    Je kan lieveheersbeestjes lokken met een aantal soorten bloemen. Onderstaande mix bevat alle bloemen die met name lieveheersbeestjes aantrekken



  • Kruiden
    Bladluis houdt niet van sterke geuren. Plant dus kruiden als lavendel, dille, salie, of bieslook bij de planten die last hebben van luizen.
  • Toppen
    Heeft je tuinboon al voldoende bloemen? Haal dan de toppen uit de plant voordat je luizen hebt. Bladluis komt op de zachte toppen af.

Andere natuurlijke manieren van bestrijding van bladluis

  • Koud water
    Het klinkt misschien raar, maar bladluis houdt er niet van om koud en nat te worden. Regelmatig met ijskoud water besproeien zorgt er voor dat de bladluis gaat verhuizen.
  • Tabakswater
    Kook tabak in wat water (ik gebruik tabakstelen, die heb ik al in huis voor de bestrijding van bloedluis bij kippen). Dit water spuit je dan op de bladluis
  • Uienwater
    Week een paar uien in een pan water, en spuit dit water op de bladluis
  • Azijnwater
    Water met wat azijn werkt ook goed tegen bladluis, maar is wel wat sterk. Niet alle planten kunnen hier tegen.
  • Bananenschillen
    Leg bananenschillen rondom de planten waar je bladluis hebt. De schillen trekken door de zoete geur de bladluis aan. Elke dag de schil weggooien en een nieuwe neerleggen, en je bent snel van je bladluis af
  • Brandnetelwater
    Laat brandnetels uit je tuin in een emmer water staan tot ze een beetje beginnen te rotten. De geur is echt verschrikkelijk maar het water werkt nu wel heel goed tegen luizen.

Spray

Onderstaande sprays geven aan op natuurlijke basis te zijn. Wij hebben ze nog niet geprobeerd, alle feedback is welkom!

 



2 Reacties

9 Jun 2016 om 14:00Er zijn ook aanbieders die een deel van bovenstaande natuurlijke middelen tegen bladluis, zoals knoflook, uien en kruiden, hebben gecombineerd in een potje. Bijvoorbeeld Pireco. Die laatste heb ik getest. Naast een enorme knoflookstank werkt het wel, al zijn de luizen niet volledig vertrokken. Hier heb ik mijn bevindingen opgeschreven. Hopelijk een nuttige aanvulling! http://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/bladluis-bestrijden-pirecos-natuurlijk-kruidenmengsel-werkt
24 Aug 2016 om 13:20Ik heb me hier nog wat verder in verdiept. Wat blijkt? Je moet een combinatie hebben van de juiste voeding voor lieveheersbeestjes en een goede schuilplaats tegen slecht weer en om te overwinteren. Als je beide regelt in je tuin, krijg je vanzelf lieveheersbeestjes en die eten zo'n 100 bladluizen per dag. Hier uitleg: lieveheersbeestjes lokken tegen bladluizen.

Reageren


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.