De slak: Het drama dat uw oogst opeet. Maar, zo erg hoeft het niet te zijn. Slakken zijn prima te bestrijden en zelfs op een biologische manier!
Over slakken
Er bestaan ergens tussen de 60.000 en 75.000 soorten slakken. Slakken zijn van nature opruimers, ze zijn alleseters, en eten naast uw groente en fruit ook graag dode takken, paddestoelen of schimmels. In Nederland is alleen de wijngaardslak (een grote vaak witachtige slak) beschermd. Slakken houden niet van de zon of droogte, en komen het liefst 's nachts of na een buitje tevoorschijn.
Biologische of natuurlijke bestrijding van slakken
Onder een biologische bestrijding wordt verstaan: Het opwerpen van natuurlijke vijanden van de slak om ze zo te bestrijden. Daarnaast zijn er een aantal natuurlijke methodes (dus zonder gif) om slakken te bestrijden.
Biologische bestrijding
- Oprapen
Het klinkt misschien raar maar het werkt echt. Elke slak die je ziet oprapen, in een emmer doen en een flink stuk verderop uitzetten, of zoals wij dat doen: Aan de kippen voeren. Slakken komen na een buitje of 's nachts tevoorschijn dus als je meteen veel slakken tegelijk wilt weg hebben kan je dat het beste op die momenten doen. - Lokken
Je kan slakken goed lokken om ze vervolgens weer uit te zetten of aan vogels te voeren. Slakken komen af op:
- Rabarberblad (afval van de rabarberoogst gewoon in een hoek van de tuin neerleggen)
- Citrusschillen
- Meloenschillen
- Hosta
Elke dag even het rabarberblad of een van de andere lokmiddelen nakijken en de slakken wegdoen. - Natuurlijke vijanden aantrekken
Natuurlijke vijanden van de slak zijn: Egels, Vogels, Spitsmuizen, Duizendpoten, Loopkevers. De egels en vogels zijn het makkelijkst te lokken met bijvoorbeeld een egelhuisje of een waterdrinkplaats voor vogels.
Natuurlijke bestrijding
- Slakkenval
Ongetwijfeld de meest gebruikte bestrijding van slakken: De slakkenval. Je kan zelf een potje ingraven en hier wat bier in doen (slakken komen hier op af) of je kan een slakkenval kopen. De val die je kan kopen heeft als voordeel dat deze afgedekt is zodat er geen regen in kan vallen, en kinderen moeilijker bij de dode slakken kunnen komen. - Koperband
Slakken houden er niet van om over koper te moeten lopen. Koperband is een ideale oplossing om te voorkomen dat slakken in je moestuinbakken kunnen komen.
2 Reacties
65 jaar
40 jaar
Reageren
Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.
Log boven aan de pagina in of registreer je hier.